2009. augusztus 12., szerda

Festés melegben


A kültéri festéseknél a hőmérsékleti és időjárási körülmények meghatározzák a lehetőségeinket. Ilyenkor nyáron két jelentős problémával szembesülhetünk: a túlzott napsütéssel és a váratlanul megérkező esőkkel.

A napsütés és a meleg gyorsítja a festékek (lazúrok, lakkok) száradását. Ez egy bizonyos határig még jól is jöhet, hiszen hamarabb leszünk kész, de a túl gyors száradás problémákat vethet fel. A lazúrok esetében megakadályozza a fába kellő mélységű védelmet, így kevésbé lesz tartós a bevonat, míg zománcfestékeknél előfordulhat repedés, illetve hólyagosodás. Lakkoknál szintén repedés keletkezhet, valamint nem lesz egységesen szép sima a felületünk, mert nincs ideje a lakknak "kifeszülni" a felületen.

Az eső a másik ellenség a víz. Bármely felületnél igaz, hogy a teljes száradást megelőzően az eső lemoshatja a festéket a felületről, illetve annak bizonyos alkotóelemeit (pl. a színét) kimoshatja a festékből. Fa felületeknél a festést megelőző eső is gondot okozhat, mivel a fa magába szívja a nedvességet, majd száradáskor ezt leadja. Ez egyrészt a fa mozgását (tágulás, összehúzódás) eredményezi, másrészt ha festés előtt nem volt száraz a fa, akkor az eltávozni akaró nedvesség lenyomja a festéket a felületről. Festéskor tehát figyeljünk az időjárás-előrejelzésekre és a fa nedvességtartalmára is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.