2009. augusztus 15., szombat

Értsd már meg, hogy olcsóbb!


Júliusban német barátainknál voltunk nyaralni. Szakmai ártalom, hogy megkérdeztem mivel van kezelve a fapadló és a munkalap. Természetesen viasszal, hangzott a válasz. A magyarázat nem lepett meg, csak az, hogy ezt miért nem bírom megértetni a vevőkkel már évek óta.

A Kedves Vevő bejön az üzletbe, és megveszi a parkettájára vagy a munkalapjára a legolcsóbb lakkot, mert hát ugye szegények vagyunk. A német viszont viaszt vagy olajat vesz, mert ő még szegényebb. Neki nincs pénze olyan drága dologra, mint a lakkozás. Miért is?

  • Már vásárláskor sem annyival drágább. Egy parkettalakk literje 1500-3000 forintos sávban mozog, egy parketta viasz vagy olaj literje 3500-5000 között van. Csakhogy a lakk 10 m2-t tud literenként, az olaj viszont 15 m2-t, a viasz pedig 20-at. Tehát lehet, hogy kétszer annyiba kerül, de kétszer annyira is elég.
  • A felhordáskor is olcsóbb a viasz és az olaj, hiszen sem speciális szerszámok sem szakember nem kell hozzá.
  • A fenntartása is olcsóbb, hiszen egy évenkénti átpolírozással (puha rongy és viasz/olaj kell hozzá) örök életű, míg a lakkozás ha sérül, akkor az nem javítható, csupán azt tudjuk tenni, hogy ha már túl sok a felületi hiba, a karc, akkor újralakkozzuk a teljes felületet (visszacsiszolás, és a teljes lakkozási művelet megismétlése).
  • A viaszok/olajok alkalmazásával tehát egyrészt spórolunk, másrészt pedig egy magasabb komfortérzethez jutunk: kellemesebb a lakás klímája (természetes páramozgás) és akár mezítláb is sétálhatunk a padlón, mert 2-3 fokkal melegebbnek érezzük a viaszolt/olajozott padlót, mint a lakkozott burkolatot.

    2 megjegyzés:

    1. Tetszett az "Értsd már meg..." cikk. Nekem sem tetszenek a nagyon fényes agyonlakkozott parketták.
      Régi (kb. 50 éves, szegezett, szép parketta),lecsiszolt,hézagolt, és vizes bázisú selyemfényű lakkal lekent parkettánk hézagaiból a hézagolóanyag kitöredezik (gondolom az állandó, kismértékű mozgás miatt), és takarításkor a porszívó kiszívja. Lehet-e a felületet csiszolás nélkül viaszolni, és az eltömíti-e a nem túl nagy hézagokat?
      Szabó Tiborné, Szombathely

      VálaszTörlés
    2. Kedves Szabó Tiborné,

      Bocsánat, nagyon elmaradtam ezzel a válasszal.

      Igen, lehet csiszolás nélkül viaszolni, de azért egy alapos takarítást és egy nagyon finom (P220-P280) csiszolást mégiscsak javasolnék, mert az évek szennyeződését jó lenne eltávolítani.

      A hézagokat nem fogja eltömíteni, legfeljebb csak a hajszálrepedéseket. Szaküzletben lehet kapni "rájboló" anyagot, ami erre való. Ezek általában lakk alapúak, de viasz alapút is láttam már.

      VálaszTörlés

    A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.