2009. július 8., szerda

Színes falak - foltos falak


A válság egyik jellemzője, hogy újra divatba jött a házilagos kivitelezés. Van olyan helyzet, amikor az amatőr jobb a profiknál, ez pedig az amikor el kéne olvasni a festék leírását a felhasználás előtt. Másban viszont sajnos a festő a tapasztaltabb, de azért ne ijedjünk meg, megtanulható ez a szakma is. Mire végzünk a lakással, már tudni fogjuk hogyan kellett volna csinálni.

Egyik jellemző probléma ha a színesre festett fal foltos. Lássuk a lehetséges okokat:

 • ha frissen, még nedves állapotban foltos, az semmit nem jelent, általában a teljes száradás után ez eltűnik,
 • ha még csak egy réteget hordtunk fel, és foltos, akkor ne lepődjünk meg, a festés két rétegnél kezdődik, egy réteg sem nem takar, sem nem tartós
 • ha korábban jelentősen eltérő színű, vagy több színű volt a fal, akkor nehezebben takar az új szín, az új falfesték. Ilyenkor alapozó rétegnek először kenjünk fel fehér falfestéket, és aztán következhet a két színes réteg,
 • az erős színek hajlamosak foltosodásra, ezen egy mélyalapozóval való alapozó festés segít,
 • ha egy erős színt házilag kevertünk ki, akkor elég valószínű, hogy több szinezőt raktunk a festékbe, mint amit az meg tud kötni. Ilyenkor nem csak foltos a fal, de fog is (kezünket végigsimítva rajta elszineződik a kezünk). Megoldás: kevertessük le a színt egy erre alkalmas festékből egy festékboltban, majd ezt kenjük fel a falra,
 • ha belejavítottunk a falba (részben vagy teljes felületen gletteltünk), vagy eleve különböző jellegű falakat festünk (pl. vakolt falak és gipszkarton kombinációja) mindenképpen alapozzunk jó minőségű mélyalapozóval, mert különben előre garantálom a színeltérést,
 • és persze foltos lehet a festés akkor is, ha nem egyenletesen horjuk fel a festéket a falra, tehát nem szépen festünk. Megoldás: figyelj oda mit csinálsz!
 • 4 megjegyzés:

  1. Érdeklődöm, hohy lehet-e még kapni Dulux Spachtelreme alapú festéket. Nálam részben azzal lett festve a lakás, de most még szeretnék belőle. Nagyon szép hatás érhető el vele.
   Köszönettel:
   pfauer@gmail.com

   VálaszTörlés
  2. A honlapjukon még fent van, bízom benne, hogy továbbra is forgalmazzák, íme:

   http://www.dulux.hu/p_creative_spatulyazomassza.html

   A legtöbb barkács multiban kaphatóak a Dulux termékek, illetve itt vannak a szakkereskedők:

   http://www.dulux.hu/g_about.html

   VálaszTörlés
  3. Héra prémium matt falfestéket használtam, és egy helyen foltos maradt a fal. A felület elő volt készítve mindenhol, mély alapozót is használtam. Azt gondoltam ott kimaradt az alapozó, ezért újra alapoztam, és lefestettem 2 rétegben, de továbbra is foltos. Mi lehet a hiba, ha a többi helyen szép lett?
   Válaszát előre is köszönöm!

   VálaszTörlés
  4. Kedves Olvasó,

   Sajnos látatlanban nehéz mit mondani. Az az ötletem van, hogy a felület un. fényfoltos. Ez abból adódik, ha a különböző minőségű (simább-fényesebb és érdesebb-rücskösebb) felületek vannak egymás mellett, és a fény oldalról éri a felületet, akkor ugyanazt a színt különbözőnek látjuk a különböző felületeken, mert a fény máshogy verődik vissza róla. Ezt ellenőrizni legegyszerűbben úgy lehet, hogy végigsimíton a falon a kezem.

   Ennek megoldása a felület megcsiszolása. egységes jellegűvé tétele (vagy esetleg a teljes felület glettelése), majd az újabb festés.

   Ha ez a megoldás a kérdésre, akkor a probléma "csupán" esztétikai jellegű, más problémát nem okoz.

   Üdv:
   Jeffrey

   VálaszTörlés

  A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.