2009. június 24., szerda

Színes fapadló, némi problémával


Az alapötlet jó: színes padlót szeretnénk, ami hangulatában illeszkedik az általunk megálmodott lakáshoz. A megoldás is egyszerűnek látszik: első rétegnek egy színes lazúr, és utána jöhet a lakkozás. Aztán valami mégis balul sül el: a lakk kezd felperegni. Lássuk mi a baj.

A különböző alapanyagból készülő termékek nem alkalmazhatók bármilyen kombinációban. A olajos felületre nem használható viasz vagy lakk, ugyanígy a viaszra sem olaj vagy lakk. Egyszóval nem jó keverni a különböző anyagokat, ellenben az azonos bázisú termékek általában jól illeszkednek egymáshoz. Praktikus továbbá a rétegrendeket azonos márka termékeiből felépíteni, általában a tájékozódás során is minden cég a saját rétegrendjét fogja javasolni.

Honnan szerezhetünk információkat?

  • a termék leírása segíthet annak megállapításában, hogy azonos bázisú anyagokról van-e szó (viasz, olaj, oldószeres vagy vizes higítású)
  • az eladó tanácsára is támaszkodhatunk, de ne ez legyen az egyetlen támpontunk
  • ugyanígy a kivitelezők is be tudnak számolni a tapasztalataikról
  • a legtöbb cégnek a honlapján elérhetőek a termékek részletes leírásai, esetleg műszaki adatlap, felhasználási tanácsok, ötletek és tapasztalatok
  • a termék gyártója vagy hazai forgalmazója is készséggel szokott rendelkezésünkre állni és segíteni

  • A fentiek alapján már kialakul egy olyan megoldás, ami várhatóan szép és tartós is lesz. Én a magam részéről csak annyit fűznék hozzá, hogy vizes lazúrra vizes lakkot, olajosra padlóolajat, viaszosra padlóviaszt és oldószeres lazúrra oldószeres lakkot javaslok, tehát ha az összes termékhez (alapozó, lazúr, lakk) ugyanazt a higító használható, akkor valószínűleg már jó úton járunk a megoldás felé.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.