2009. június 1., hétfő

Meddig bírja a lazúr?


1-től 5 évig. Kis igénybevételnek kitett helyen esetleg tovább, ha tényleg jó minőségű és a kivitelezés is megfelelő volt. Min múlik a tartósság?

  • a termék minőségén, olcsó anyagtól ne várjunk csodát
  • a felhordás minőségén, betartottuk-e az előírásokat, elegendő réteget vittünk-e fel
  • a kezelt fa tartósságán, minőségén, talán érthető, hogy egy puha lucfenyő nem bírja úgy a strapát, mint egy kemény tölgy
  • az igénybevételen: nem mindegy, hogy mennyire éri az időjárás és a napsütés, esetleg mennyire koptatjuk

2 megjegyzés:

  1. Oké hogy időnként újra kell kenni, de a sok felvitt rétegtől egyre sötétebb a szín. Nincs valami megoldásod rá?

    Üdv: Tomi

    VálaszTörlés
  2. Van több megoldás is. Kezdem a legmacerásabbal:

    Előbb-utóbb eljön az a pillanat (öregedés, rétegvastagság) amikor nem úszunk meg egy alapos felújítást. Ez valahol 15-25 év után esedékes, attól függ, mivel volt kezelve a felület. Ilyenkor lecsiszoljuk a felületet amennyire lehetséges, kijavítjuk az esetleges hibákat, és jöhet a festés előlről.

    Aztán van amit megtehetünk már a legelején: a profi lazúroknak a színtelen változata is időjárás és UV álló, így amikor frissen kezeltük a felületet a legfelső rétegnek egy színtelen réteget viszünk fel. Így aztán a időjárás viszontagságait nem a színes réteg viseli, tehát ha időben kapcsolok, akkor a felújításkor nem kell (vagy nem kell annyi) színes réteget felvinnem, jöhet ismét a színtelen, és így nem sötétedik a színem. Tehát kotató rétegnek színtelent használok.

    A harmadik, hogy van ún. színcserélő festék (pl a PNZ -nek van ilyen). Ez egy fenyő színű matt fedőfesték, amire aztán rákenhető a lazúr. Nem olcsó játék, de rengeteg munkát és időt spórolunk vele, és 2 méter távolságból már senki nem jön rá a trükkre.

    Remélem tudtam segíteni.

    VálaszTörlés

A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.