2009. május 31., vasárnap

Vizes lakkokkal előforduló meglepetések


Ez a lakk már majdnem kalapácslakk :-)

A lakk már a felkenéskor szétugrik és kisebb-nagyobb felületeken kráteres lesz. Ez bizony olaj, zsír vagy szilikon jelenlétére utal. Lehet, hogy korábban a lakásban használtak valamilyen szilikonos bútorápolót (pl. Pronto, de ma már szinte mindegyik szilikonos). Vagy a kivitelező cipőjét pucolták ki előző este (a cipőápoló is szilikonos). Az is lehet, hogy a kedvenc apósunk csupa jószándékból öntött egy kis lenolajat a lakkba, mert 20 évvel ezelőtt ezt látta a mestertől (na ja, csak az oldószeres lakk volt). Az is lehet, hogy az ecsetet vagy hengert használták korábban valamilyen olajos vagy viaszos anyag kenésére. A lényeg, hogy megtörtént a baj. Mi a megoldás? Mivel utólag nehéz kideríteni, mi okozta a problémát, azért a következő réteg felhordásához használjunk új eszközt (csiszoló, ecset vagy henger) és bontsunk új doboz lakkot. A lakkozást megelőzően csiszoljuk meg a felületet egészen addig, amíg a hiba el nem tűnik, takarítsuk le a felületet alaposan, majd kezdjük el felhordani a lakkot. Elvileg már nem szabadna újra előfordulnia a hibának, mert az első 1-2 réteg lakk már lefedte, lekötötte a szennyeződést, de ha mégis újra jelentkezik a probléma, ismételjük meg a folyamatot.

A felhordáskor jelentkező habosodás száradáskor is megmarad a felületen

Vizes lakkoknál eddig két általam ismert problémából adódott ilyen. Az egyik amikor túl gyorsan szárad a lakk (nyári kánikula, száraz levegő, padlófűtés, túl nagy huzat, stb.) és nincs ideje "kifeszülni" a felületen. Ekkor egyszerű a megoldás: csiszoljuk át a felületet, hogy a hiba eltűnjön, majd szűntessük meg a probléma okát (kapcsoljuk le a padlófűtést, vagy várjunk estig, amíg a kánikula alább hagy) és jöhet a következő réteg lakk. Sajnos a másik eset az, amikor hibás gyártásba futunk bele. Ez elég ritka, én a húsz év alatt egyszer találkoztam ilyennel, de előfordulhat. Ezt leginkább onnan tudhatjuk, hogy a fenti megoldás nem működik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne dobjuk ki a lakkot, annak fedelét és feliratait, valamint a számlát vagy blokkot, ami igazolja a vsárlást, mert a reklamáció kezeléséhez ezekre lesz szükségünk. Megkereshetjük az üzletet, ahol vásároltuk a terméket, vagy a gyártót/importőrt is (rajta van a dobozon a címe), általában készségesen állnak rendelkezésünkre. (oldószeres lakknál egyébként még az okozhat ilyen jelenséget, ha nem várjuk meg az előző réteg teljes megszáradását).

Száradást követően elválik a vizes lakk a felülettől

Méghozzá szép nagy levelekben. Szinte biztos, hogy korábban valamilyen kemény oldószeres lakkal volt kezelve a felület. Erre a vizes lakk nem tud jól megtapadni. Sajnos itt nincs mese: visszacsiszolni, és jöhet egy oldószeres lakk. Bármilyen büdös is, sajnos itt csak az fog működni. Néha még mindig előfordul, hogy a parkettás nitrolakkal "alapoz", mert a korábbi oldószeres lakkoknál "ez már bevált". Ne higgyünk neki!!! Vizes lakk alá sose kenjünk oldószerest.

Ja és kedves barátaim: nem kell megijedni, hibák mindenhol előfordulhatnak, nyugodtan használjunk csak vizes lakkokat, hiszen a gyermekeink egészsége és a környezeti szennyezések csökkentése egyaránt ezek használatát követeli meg. Jelenlegi tapasztalatok alapján a reklamációk 1 ezrelék alatt vannak, úgyhogy figyelmes használat mellett biztosan jól fog sikerülni a lakkozás.

Kenéskor és száradás közben kifehéredik a lakk és könnyen lekaparható

Tetol a kulcsszó. A Tetol egy égéskésleltető só (illetve sóoldat) amivel a tetőszerkezetet kezelik. Néha előfordul, hogy csupa jószándékból a tetőtérben levő fapadlót, parkettát is lekezelik Tetollal. Sajnos mivel ez az anyag vízben oldható, ezért amikor a vizes lakkot rákenjük ez újra feloldódik, és szétmarja a vizes lakkunkat. Tehát Tetollal kezelt fára vizes lakkot (és lazúrt) nem tudunk kenni. Megoldás: alkalmazzunk oldószeres lakkokat, lazúrokat, ezeknél általában nem jelentkezik a probléma (eddig még sose jelentkezett, de azért jobb az óvatosság, alkalmazzunk próbakenést).

2 megjegyzés:

  1. Üdv!

    Nálam jelentkezik a 3. képen látható probléma vagyis hólyagosan felválik a lakk a parkettáról néhány helyen.

    Oldószeres lazúrra vizes lakkot kentünk.
    Okozhatja ez a problémát?
    Mit tudok tenni, így utólag?

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    Bocsánat, elmaradtam a válasszal. Igen, okozhatja, valószínűleg ez a baj forrása. Tenni vele most már sok mindent nem lehet. Amíg nem nagyon csúnya, addig használjátok egészséggel. Utána visszacsiszolás, újrakenés a megfelelő anyaggal (oldószeres lakk, lehetőleg ugyanaz legyen az oldószere, mint a lazúré volt).

    Sajnos.

    VálaszTörlés

A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.