2009. június 2., kedd

Milyen kemény lesz az olajozott padló?


Kelet-Európában bizonyos okokból kifolyólag 40 év kihagyás volt a természetes anyagok használata terén, míg ez tőlünk nyugatabbra egy folyamatos együttélést, fejlődést jelentett. Más szóval: nekik a kultúra része az olajozás, viaszolás, a generációk egymástól tanulták. Nekünk sajnos újra kell tanulni.

A padló olajozása több előnnyel is jár: elősegítjük a fa természetes lélegzését, telítjük a fát (így pl. nem szívja magába a felmosóvizet), szép esztétikai hatást kölcsönzünk neki és könnyen takaríthatóvá tesszük a felületet. Mindezt olyan anyaggal, ami sem a környezetre sem az egészségünkre nem káros.

Azonban a padló pont olyan kemény (vagy puha) marad, mint a kezelés előtt. Nem véletlen, hogy az olajozás, viaszolás elsősorban a keményfák felhasználása során terjedt el. A puhafákat - mint pl. a borovi vagy lucfenyő - lakkozzuk, mivel önmagukban sérülékenyek, és így szükségünk van egy kemény bevonatra a felületükön. Ilyenkor ha törődni akarunk mások és a magunk egészségével, akkor használjunk vizes lakkot.

Olajokat, viaszokat idehaza a PNZ, a Biopin és az Auro kínálatában találunk. Vizes lakk is van több gyártónál, én a Köbert, a Balakryl Polyurexet és a Bona lakkokat ismerem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.