2009. augusztus 27., csütörtök

Minek a mélyalapozó?


Az utóbbi 10 évben vált általánossá a mélyalapozók alkalmazása a festéseknél, ami talán nem véletlen, hiszen ugyanebben az időszakban nőtt meg a megrendelők minőségi elvárási szintje. A mélyalapozó alkalmazásával tehát javítjuk a festés (tapétázás, burkolás, stb.) végső minőségét, továbbá megelőzünk olyan problémákat, amik kellemetlen perceket és ronda falakat eredményezhetnek. Lássuk miről van szó:

  • A mélyalapozó kötőhidat képez a vakolat (tégla, beton, stb.) és a rákerülő festék (vagy más burkolat) között. Ez azt jelenti, hogy a festék jobban tapad a falon (gyengébbek kedvéért: nem potyog le a falról).
  • A mélyalapozó beivódik a vakolatba, és 1-2 milliméter mélységben megerősíti annak szerkezetét, tehát az nem fog porladni, lemállani.
  • A mélyalapozó egalizálja, kiegyenlíti a vakolat nedvszívó képességét, ezért a rákerülő festék egyenletesen fog megszáradni, így tehát nem lesz foltos.
  • A mélyalapozó telíti a vakolatot, így kevesebb festék fogy, és mivel a mélyalapozó jóval olcsóbb, mint a festék, ezért pénzt spórol nekünk.
  • A mélyalapozó használata festés előtt tehát szakmailag indokolt, és csökkenti az előforduló reklamációk számát, valamint pénzt spórol a megrendelőnek.

    34 megjegyzés:

    1. ééértem :D köszönöm a cikket

      VálaszTörlés
    2. Kedves Jeffrey!
      Most festünk lakást (vettük), és ez ügyben kérdezlek a mélyalapozó használatáról. Két ajtót arrébb vittünk 20 cm-re, és emiatt ott vakolás-glettelés történt az új falrészen. A többi falon a régi (10 éves) fehér diszperziós festék van fenn. A régi fal sok helyen meg van hajszálszerűen repedve kb. 10-20 cm-es amőbaformákban, de nem vált el a festék. Kérdés: A mélyalapozóval csak az újonnan glettelt falfelületeket fessük át, vagy a régi falfelületeket is? A hajszálrepedésekkel mit lehet kezdeni? Köszönöm előre is. Zsu

      VálaszTörlés
    3. Kedves Zsu,

      Én így csinálnám, ha nem lenne kedvem az egész szoba újragletteléséhez (csiszolás, stb.):

      1. a repedéseket (ha nagyon zavaró) kijavítanám egy készglettel (előtte egy kicsit kitisztítva, esetleg spatulya élével kicsit vastagabbra húzva, hogy bele lehessen passzírozni a masszát)
      2. a mélyalapozó mehet a teljes felületre (a régire is)
      3. diszperziós falfestékkel 1-2 réteg a javított felületre, olyan színben, mint a többi fal, hogy az árnyalata már hasonlítson a falon levő régi festére
      4. a teljes felület átfestése 1-2 rétegben, hogy szép egységes legyen

      A 3.-ast azért csinálom, hogy a teljes festés után ne legyen színeltérés (folt) a javított részeken.

      A javított részt esetleg érdemes glettelni és csiszolni, hogy szebb legyen a felület. Nagy hibát nem követhetsz el, minél több munkát fektetsz bele, annál szebb lesz a végeredmény.

      A padlót, nyílászárókat, stb. a munka megkezdése előtt takard le, hogy ne legyen festékes.

      Sok sikert!

      VálaszTörlés
    4. Köszönöm szépen!

      VálaszTörlés
    5. Kedves Jeffry!

      Az lenne kérdésem, hogy azt a mélyalapozót, amit a festés alá használtunk, használhatjuk a csempe alá is? Csak mert a festő, aki készített a festést, ő azt mondta, hogy nem biztos benne, hogy ugyanaz kell. (A burkolót idő közben pénzhiány miatt le kellett mondanunk, így magunk oldjuk meg a csempézést.)
      Köszönöm a választ!
      Panni

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Panni,

        Igen, használhatjátok. A gyárilag javasolt hígításban (amit a címkén ír). Sok sikert!

        Üdv:

        Jeffrey

        Törlés
      2. Köszi a választ!
        Hétvégén neki is állunk nagy erőkkel! :)
        P

        Törlés
    6. Kedves Jeffry!

      Kerítést csinálok akácfából. Elvittem meggyalultatni de sajnos nagyon mély kiszakadások lettek rajta. Arra gondoltam, hogy ezeket a hibákat kültéri glettel behúzom megcsiszolom majd utána lazúrozom így talán még jól is mutatna sötétbarna színben!
      A kérdésem az lenne, hogy szerinted a glett az jó lesz? Esetleg tudnál ajánlani valami megoldást, ha ez nem jó?

      Előre is köszönöm a segítséget!

      István

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves István,

        Bocsánat a lassú válaszért, elkerülte a figyelmemet a bejegyzésed. A válaszom neked már valószínűleg nem segít, de talán másnak igen.

        A kültéri glettet két okból nem javaslom:
        - nem fára való, ráadásul az akác nem is túl porózus felületet ad, úgyhogy nagyon könnyen lepereg róla, nem lesz tartós.
        - fehér, tehát lazúrozni nem fogod tudni, mert csúnya foltos lesz a felület (a lazúron átüt az alatta levő szín, hiszen pont ez a dolga)

        Ha lazúrozni szeretnél, akkor a legjobb, ha előtte csiszolással vagy finom gyalulással megszűnteted a keletkezett felületi hibákat. A felületi tapaszolás bármely formája szintén időigényes, és a végeredmény sosem lesz "olyan".

        Ha repedéseket, réseket kell kitölteni, akkor használj folyékony fát.

        Üdv:

        Törlés
    7. Szia ..:D adj s. o. s. segítséget , mert lefestettem a falat a diszperzites festékkel , de foltos lett , használhatok -e még mély alapozót , és újra festem ,mert nagyon csúnya lett ..előre is köszönöm ....:D

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Szia,

        Több mindentől is lehet foltos:
        - Ha még nem száradt meg teljesen, akkor attól is, ez magától elmúlik száradáskor.
        - Lehet "csíkos" a felület, ez akkor áll elő, ha nem szépen festettél, tehát a festés nem egyenletes. Ez főleg az első réteg felvitelekor fordul elő, és általában a második-harmadik festékréteg már eltakarja, tehát "magától" elmúlik.
        - Lehet fényfoltos, ez akkor fordul elő, ha különböző struktúrájú (simább/rücskösebb) felületek vannak egymás mellett, és a ráeső fény máshogy törik meg rajta. Ekkor a szín másnak LÁTSZIK. Ez eltűntetni egy egységes gletteléssel, vagy egyszerűbb esetben egy egységes csiszolással és alapozással lehet.
        - És lehet az alapréteg színeltérése vagy nedvszívó képességének eltérése miatt is foltosság. Ilyen esetben segít a legtöbbet a mélyalapozó. Mivel a mélyalapozó egy alapozó, ezért ennek a festék alá kéne kerülnie. A fal korábban színes volt, és ez üt át a mostani festéken, akkor még néhány további réteg segíthet (nagyon nagy színeltérés esetén szoktak 1 réteg fehéret, mint köztes réteget kenni, és utána mennek rá az új színnel). Ha a nedvszívó képesség a probléma, akkor még akár most is érdemes alapozni, és utána újra átkenni a festékkel.

        Remélem tudtam segíteni,

        Üdv:

        Törlés
    8. Szia! Ez a cikk nagyon kellett nekem :D Kérdésem a következő : sötétlila falra festettem 2 éve temperával fehér mintát, ami persze lepotyogott, elrepedt.Így most ahonnan a minta leesett, ott a fal beljebb van egy picivel és szürke. Az lenne a kérdésem, hogy ha a falat fehérre szeretném átfesteni akkor elég-e úgy, hogy összecsiszolom a mintát és a falat hogy egy szintben legyen, rá a mélyalapozó, és arra két réteg fehér falfesték? Elfedi e a szürkét és a lilát is, vagy ugyanúgy látszik majd a minta csak halványabban és foltos lesz? Te hogyan csinálnád? Üdv!

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Szia,

        Igen, elvileg elég. Persze ha valami "gazdaságos" falfestéket veszel, akkor lehet, hogy kell 3-4 réteg is. De a fehér szín fed a legjobban, az általad leírtnál nincs jobb módszer (max. ha újragletteled az egész felületet, de gondolom ez nincs betervezve).

        Üdv: Jeffrey

        Törlés
    9. Kedves Jeffrey!

      Az erkélyt beltéri festékkel festette le a festő 1 éve, és már foszlott le a festék, amit tudtam lekapartam (spaklival), de nem mindenhol jön le. Mit csináljak azokkal a részekkel, próbáltam áztatni, de az sem mindig segít. Mi a legolcsóbb és legjobb megoldás?

      Előre is köszönöm a választ, Sándor

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Sándor,

        Lecsiszolod, amennyire tudod, a maradék hibákat finom glettel lejavítod, utána mélyalapozó és két réteg kültéri festék. (persze száradási idők betartásával) Kb. ez az általános.

        Létezik falfesték lemaró anyag, de nagyon kevés festékbolt tartja, nem jellemző, hogy használnák.

        Üdv: Jeffrey

        Törlés
    10. Kedves Jeffrey!

      A gyerekszobát szeretném átfesteni, de mint a fűrészporos tapéta eltávolítása után kiderült, vályog vakolat van alatta.
      A ház is vályogból épült és a vakolat sem cementes habarcsból készült hanem valódi saras-szalmás vakolat van felhordva.
      Kérdésem, hogy használhatok-e mélyalapozót és utána diszperzites festéket vagy csak meszes festék jöhet szóba?
      Más fórumokon olvastam, hogy vályognál nem ajánlott a mélyalapozó használata mert megakadályozza a fal lélegzését és idővel penészesedhet. Jelenleg nincs penész és a tapéta alatt sem volt.
      Válaszát előre is köszönöm: István

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves István,

        Vályogház esetén csak a meszelést javasolom, sem a mélyalapozó, sem a diszperziós festék, sem a tapéta nem igazán jó választás. Hagyományos mész, fehéren vagy színezve. Így megmarad a fal természetes páradiffúziója, nem várható (annyira) a vizesedés vagy penészesedés.

        Üdv: Jeffrey

        Törlés
    11. Kedves Szakértők!
      Májusban festettem ki a szobámat, a falat valamilyen irgalmatlan büdös folyadékkal kezelte le a festő glettelés után festés előtt. Bezárt szobában a festés után hat hónappal még mindig büdös valamilyen festékféle szag van, igaz sokat enyhült a festés utánihoz képest. Beindult a fűtésszezon. Hétközben nem fűtök hétvégén jobban és a hétvégén a 22 fok környéki hőmérséklet hatására a szag jócskán megrősődött, a gyakori szellőztetés sem segít. A baj hogy asztmás vagyok. Mi lehetett az oka? Azt gondolom, ha eddig nem párolgott el a az összetevő akkor már nem is fog és addig marad amíg le nem kapartatom. Kérdés le kell-e kapartatnom még a vakolatot is vagy elég csak a festékréteget? Köszönet előre is a válaszért!

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Hozzászóló,

        Így hirtelen három ötletem van:
        1.) lejárt szavatosságú, ahogy nagymamám mondaná "bepossadt" anyagot kentek a falra. Ennek dohos, pöcegödör szaga van.
        2.) valami kültérre való anyagot kentek beltérbe, aminek van oldószer tartalma, vagy pl. szilikátot. Előfordul a festőknél, hogy elkenik az előző munkából megmaradt anyagot, ilyenkor előfordulhat, hogy nem az oda valót használja. Ennek oldószeres vagy ammónia jellegű szaga van.

        Minkét esetben idővel elmúlik a szag, többnyire egy éven belül. Érdemes gyakrabban szellőztetni.

        Harmadik lehetőség, hogy a glettelés-festés (esetleg ezzel együtt a felújítás során nyílászáró csere, hőszigetelés, stb.) miatt bedunsztolódik a lakás, dohosabbá, nedvesebbé válik a levegője, ezért ezt a dohos, esetleg rejtett (sarkokban, szekrény mögött kialakuló) penész szagot érzed. Erre megoldás a gyakoribb szellőztetés, a penész lemosása megfelelő lemosóval (nem szabad szárazon letörölni!), vagy esetleg párátlanító berendezés beszerzése is segíthet (lehet kapni páramentesítő sót, pici helységekbe, kamrába, ilyesmi elmegy, de egy szobába inkább az elektromos berendezést ajánlom).

        Ha ez a harmadik eset fordult elő, akkor vedd komolyan, mert ez az, ami valóban hatással van az asztmára. A másik kettő "csak" kellemetlen.

        Remélem tudtam segíteni,

        Üdv:

        Jeffrey

        Törlés
    12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      VálaszTörlés
    13. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy mit lehetne tenni az ellen, hogy ne jöjjön le a vakolat festés közben.
      Alul mésszel festettek régen, én meg arra diszperzittel 3 éve, de már akkor is avval küszködtem hogy festés közben foltokban jön le a vakolat.
      Lekaparni nem szeretném az összes vakolatot. Fessem le először fehérrel vagy mélyalapozót hasznàljak?

      Segítségedet előre is köszönöm!
      Üdv:
      János

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves János,

        Sajnos sok jóhírt nem tudok neked mondani. A régi meszelés (általában sok réteg van egymáson) nem túl "állékony" (stabil), és ezen már a mélyalapozó sem segít. 2-3 réteg mész esetében még működni szokott a mélyalapozó + festés kombináció, de több réteg esetén marad a lekaparás, utána glettelés vagy vakolás (hibák javítása), mélyalapozás és végül a festés.

        Tudom, hogy nagyon sok munka, de a jó végeredményhez nem tudok jobbat.

        Ha mégis megpróbálkoznál az átfestéssel, akkor a mélyalapozást ne hengerrel csináld, mert az könnyebben kiszakít darabokat a felületből, és a mélyalapozást követően várd meg a teljes száradást, mert a nedves mész könnyebben válik le.

        Remélem tudtam segíteni.

        Jó munkát,

        Jeffrey

        Törlés
    14. Tisztelt szakértő! Segítséget szeretnék kérni. 1 hete lett kifestve a gyerekek szobája, de az egyikben nagyon büdös van. A fenti bejegyzésben írtak közül egyik sem jellemző, inkább izzadtság szag van. Hiába szellőztetünk, nem segít. Valószínű a festék volt régi, de gondolom ezt a festőnek észre kellett volna vennie. Mit tudunk még tenni? Újra kell festeni? Válaszát előre is köszönöm.MB

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves MB,
        Valószínűleg tényleg a festék volt megromolva. Nagyon lassan el fog múlni a szag (hetek, hónapok). Egy átfestés segíthet. Lehet kapni citom illatú falfestéket (Jupol Citro, Basacolors Lemon Extra), talán az jobban elnyomja a szagot.
        Üdv:
        Jeffrey

        Törlés
    15. kedves jeffry! olyan problêmànk lenne hogy kifestettük a konyhàt ês elêg büdös volt a festêk felkentük ês mêg mindig nagyon büdös àtnêztünk mindent nincs penêsz mit tudunk tenni hogy megszünjön a szag?

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Olvasó,
        Valószínűleg a festék volt megromolva. Nagyon lassan el fog múlni a szag (hetek, hónapok). Egy átfestés segíthet. Lehet kapni citom illatú falfestéket (Jupol Citro, Basacolors Lemon Extra), talán az jobban elnyomja a szagot.
        Üdv:
        Jeffrey

        Törlés
    16. Hello Jeffrey,

      Tapéta eltávolítás után készülünk festeni. A tapéta eltávolításával pár helyen jött le némi vakolat is, ezeket glettel javítottuk, simára csiszoltuk. Megfelelő folytatás az, ha az egész felületetre megy a mélyalapozó, majd 1 vagy 2 réteg festék, vagy valahogy kell különbséget tenni a javított és a normál felület között. Diszperziós mélyalapozó mehet a latex festék alá?

      Előre is köszi,
      Gábor

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Gábor,
        Igen, jó az általad elgondolt megoldás. Igen, mehet a mélyalapozó a latex alá is. Jó munkát!
        Üdv:
        Jeffrey

        Törlés
    17. Kedves Jeffrey,

      10 éve vásároltuk a házunkat, ami akkor lett először és utoljára kifestve, amennyire tudom nem használtak a festők mélyalapozót, csak 2 réteg festék van a vakolaton. A 10 év alatt azonban sok "dráma" érte a falakat... :) többek közt 3 kisgyerek (esetenként zsíros) kéznyoma, zsírkréta, a konyhában a nem tetsző étel is a falra került néha... Hogy lehet festhető állapotba hozni a falakat? Olvastam máshol mosószeres lemosást... de nem lesz ettől síkos a fal? Nem örülnék ha ledobná a festéket a fal....
      A másik ilyen terület a konyha, ahol sajnos a mai napig nem került fel csempe a tűzhely mögé, így a főzés során keletkező zsíros gőz a diszperzites falon csapódott le... le kell kaparni ezt a réteget?

      Köszönettel,

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Katalin,

        Jól sejted, festés előtt meg kellene tisztítani a falakat, ami nem egy örömteli feladat. A módja a szennyeződés mértékétől függ. A legmacerásabb a konyhai tűzhely körül lesz, ott a mosás-kaparás-mosás végtelenbe nyúló ismétlése segítget. A többi felületen valószínűleg a szappanos (mosószappanos) langyos víz tökéletes a feladatra. Lehet kapni néhány festékboltban speciális tisztítószereket is, ha nagyon profi akarsz lenni, ez is segíthet. Sajnos a zsíron-olajon nem jól tapad a festék, tehát meg kell oldani a tisztítást.

        Jó munkát,

        Jeffrey

        Törlés
    18. Kedves Jeffrey!
      Az lenne a kérdésem hogy kültéren meszelnék sima vakolt felületet,előtte mélyalapozzam le az egészet és utána menjek rá 2 sor mésszel?előre is köszönöm a választ!

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Érdeklődő,

        Meszelés előtt nem feltétlenül szükséges mélyalapozó. A mész nem festék, ott más vegyi folyamatok zajlanak.A mésznek nagy előnye, hogy kiváló szellőzést biztosít a falnak, ebben verhetetlen, és a mélyalapozó (mivel telíti a felületet) rontja ezt a kedvező hatást. Tehát én nem mélyalapoznék (persze ha megteszed, azzal kárt nem okozol).

        Még egy apróság (ha már okoskodhatok egy kicsit :-) ): meszelésnél gyakori, hogy a korábbi 5-10-15 réteg mészre viszik fel a következő réteget. Ilyen felületeknél ha diszperziós festéket használnak (falfesték, sűrűbb mélyalapozó), akkor előfordul, hogy festés közben kisebb-nagyobb levelekben leválnak a felületről a korábbi mészrétegek. Ezért az ilyen falaknál mindenképpen csak a meszelést javasoljuk, elkerülendő ezt a problémát.

        Üdv:

        Jeffrey

        Törlés
    19. Kedves Jeffrey!

      Új gipszkarton felületen glettelés után mélyalapozót használtam. Több helyiségben több koncentrációt is kipróbáltam az 1:1-től az 1:4 alapozó, víz arányig. Alapozás után a felület helyenként kifényesedett. Jó minőségű festékkel festve is a felületen eltérő rétegek vastagságok alakultak ki. Ahol korábban fényesedés jelent meg, ott kevésbé vette fel a felület festéket. Már az első réteg után szemmel látható felületi egyenetlenség keletkezett, melyet a többi réteg sem volt képes elfedni.
      Mi lehet a gond? Az alapozót velúr, rövid-, és hosszú szőrű hengerekkel egyaránt megpróbáltam külön- külön részeken felhordani, így a henger problematikáját kizárnám.
      Azt tapasztaltam, hogy a velúr henger volta a legegyenletesebb felhordású(de ezzel sem sikerült).
      Kell-e a gipszkarton felületeket glettelés után alapozni?
      Ha igen, milyen koncentrációban?
      A koncentráció eltérő kell-e legyen normál ill. impregnált lapok esetén.
      A felület/folt újraglettelésén kívül van-e más megoldás?

      Köszönettel:
      DE

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves DE,

        A gipszkarton erősen nedvszívó felület, általában töményebb (kevésbé hígított) mélyalapozót használunk rá (tehát ha a mélyalapozó gyári maximuma 1:5, akkor 1:3-at használunk gipszkartonra). A javasolt hígítási arányok a konkrét terméktől függenek, ez a termék leírásában szerepel. A glettelés különböző vastagságú és különböző minőségben eldolgozott részei, a csiszolás egyenetlensége vagy hiánya, illetve a mélyalapozó nem eléggé egyenletes felhordása is okozhat eltérést. És természetesen a rákerülő festék minősége sem mindegy. Ehhez még egy plusz tényezőként szokott hozzáadódni a megrendelő igényessége (vagy problémmássága, kinek hogy tetszik :-)) ), tehát hogy milyen mértékű hibamentességet várunk el (tökéletes felület nem létezik, a kérdés az, hogy hol húzódik az elfogadási szint).

        A konkrét problémára: Ha jól értem, akkor fényfoltos (különböző érdességű/fényességű a felület). Ezen sajnos több réteg festék sem segít, legegyszerűbben a felület egyenletes finom átcsiszolása (tehát a felület egyenletesen mattá változtatása) segíthet, majd ezt követően egy festés. Ha a csiszolás felszíni, és nem éri el a gipszkarton/glett réteget (finom/vékony csiszolás), tehát nem keletkeznek nagyobb nedvszívású foltok a falon, akkor én már nem kínlódnék újabb mélyalapozással, hiszen már egy réteg mélyalapozóval, és további 2-3 réteg falfestékkel telítődött a felület. Ha erőteljesebb beavatkozásra volt szükség, akkor mehet újra a teljes rétegrend mélyalapozással együtt.

        Ha jól értettem a problémát, akkor itt újraglettelésre nem lesz szükség. A henger itt nem bűnös, ha ugyanolyan hengerrel van a teljes felület kenve, akkor egyenletes lesz a megjelenés. Beltérben, sima felületnél jó a velúr, vagy az ahhoz hasonló finom szőrű henger. Szép, sima, egyenletes felületet ad, és jobb kiadósságot biztosít, mint a kültéri hengerek.

        Impregnált lapokra sajnos nincs olyan tapasztalatom, hogy van-e különbség a mélyalapozásban.

        Remélem segítségedre voltam,

        Üdv:

        Jeffrey

        Törlés

    A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.