2009. június 17., szerda

Penész a lakásban


A penész megjelenéséhez nedvesség kell. Néhány példa, mi okozhatja a nedvesedést:

  • Alulról ázik a fal, mert rossz a vízszigetelés (ilyenkor a salétrom is meg szokott jelenni, a salétrom fehér, a penész sötétszürke),
  • Felül penészes a fal a sarkokban, mert hőhíd van, ami általában szigeteletlen koszorút vagy áthidalót jelez,
  • A fürdőszoba penészedik, mert nagy a pára,
  • A ház leszigetelése, vagy nyílászáró csere után jelenik meg a penész, mert nem szellőzik a lakás,
  • Könnyűszerkezetes "készház" penészesedik, mert nem szellőzik a lakás,
  • Hűvös, párás völgyekben, erdő közvetlen közelében is előfordulhat a magas páratartalom miatt.

  • Megoldás:

    Rövidtávan gyors megoldást el lehet érni penészölő spray és penészgátló falfesték alkalmazásával. A spray-vel lefújjuk a penészt jó alaposan, majd kis várakozás után egy nedves ruhával letöröljük a felületről. Ezt addig ismételjük, amíg teljesen el nem tűnik a penész a falról, majd teljes száradás után 1-2 réteg penészgátló falfestékkel lefestjük a falat.

    Tipikus hiba, hogy a penészt lecsiszolják a falról. Nagyon-nagyon-nagyon nem javaslom. Ezzel két problémát okozunk: egyrészt szétszójuk a spóráját a lakásban, és ott is lesz, ahol eddig nem volt, másrészt belélegezzük, ami bizonyos penészfajok esetében betegséget okozhat.

    Érdemes megvizsgálni a hosszútávú megoldást is, azaz megszűntetni a penészesedés kiváltó okát. Ezzel egyfelő megszűnik a penészesedés, másfelől pedig további előnyökhöz jutunk, pl. kisebb fűtésszámla (1.-es, 2.-es esetben). A 3., 4., 5-ös esetekben segíthet a gyakori szellőztetés, vagy a nyílászárókhoz rendelhető speciális szellőztető nyílás. Erdő alján patakparton sajnos semmi nem segít, viszont kárpótol a fantasztikus környezet.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    A beírt megjegyzések ellenőrzést követően kerülnek fel.