2011. szeptember 1., csütörtök

Nem szárad a zománcfesték


Az alábbiakban próbálom összeszedni a leggyakoribb okokat, ami miatt a felületre felhordott zománcfesték nem szárad meg:

- Lehet, hogy túl hideg van. 5-10°C alatt akár hetekig is eltarthat a száradás, fagypont alatt pedig tönkremehet a festék. A megoldás az, hogy a festék és a festett felület hőmérséklete ne legyen 10 °C alatt a festéskor és azt követően a teljes száradásig.

- Lehet, hogy túl nagy a levegő páratartalma, vagy a telítettsége higítóval, ezért nem tud a higító elpárologni. Ezen intenzív szellőztetéssel könnyen lehet segíteni.

- Lehet, hogy túl vastagon kentük a festéket (és esetleg nagy melegben). Ilyenkor a festék felszíne hamarabb szárad meg, mint az alsóbb rétegek, és az ott levő higító beszorul, a felső megszáradt rétegen keresztül már nem tud eltávozni. Megoldás: "Várni csak várni, mindig csak várni..."

- Lehet, hogy rossz higítót használtunk, vagy edző helyett higítót, esetleg higító helyett edzőt, szóval nem azt öntöttük össze, amit kellett volna. Hát ez bizony baj. Ha több napnyi várakozás után sem szárad meg, esetleg repedezik, vagy más ronda tüneteket produkál, akkor le kell kaparni a felületről, és újrakezdeni a festést.

- És persze előfordulhat, hogy a gyártó a ludas. Ez elég ritka (tényleg!), mivel mind a bejövő alapanyagokat mind a kimenő készterméket mintavétellel laborban ellenőrzik, és egy gyártás általában 500 kg és 3 tonna közötti mennyiség, tehát egyetlen doboznyi festék nem lehet hibás, csak egy komplett gyártásnyi, az pedig több ezer darabot jelentene. De ettől még előfordulhat ez is, ilyenkor egy hibás vagy rosszul adagolt szikkatív, száradást segítő adalék lehet a ludas a dologban. Mindenesetre ilyenkor meg kell kérni a festékboltost, hogy hívja ki a gyári képviselőt reklamációkezelésre.