2009. november 25., szerda

Mélyalapozó higítása


Az utóbbi tíz évben általánossá vált a mélyalapozók alkalmazása festések, vakolások, burkolások alá, ezért a gyártók újabb és újabb, különböző koncentrációjú termékekkel jönnek a piacra. Vannak tehát felhasználásra kész, kétszeresére, háromszorosára, négyszeresére, ötszörösére és tízszeresére higítható alapozók. De vajon tényleg tudják azt, ami rá van írva?

Mivel kishazánkban az árverseny általános népbetegség, így természetesen már megjelentek olyan mélyalapozók is, ahol már a minőség rovására olcsó a termék. Mivel cég és márkaneveket nem írhatok, így csupán néhány trükköt tudok javasolni a választáshoz:

  • Általában átlátszó edényben vannak a mélyalapozók, így meglötyögtetve látszik mennyire híg az anyag. Egy 5-10 -szeres higítás igérő termék már szinte egy hígabb kefírhez hasonlít, nem lötykölődik úgy, mintha sima víz lenne az edényben.
  • A termék színe is elárulja a minőséget, mert a gyanta nem teljesen átlátszó, inkább fehéres, így minél sűrűbb (tehát minél jobban higítható) a mélyalapozó, annál kevésbé átlátszó.
  • Mivel a mélyalapozó egyik alap feladata a kötőhíd képzése, ezért az anyagnak "ragadnia" kell, tehát ha kézzel belenyúlunk, akkor ragacsosak lesznek az ujjaink. Ha ez nincs, akkor vajon mire való az anyag?